Meditatie juli-augustus 2016

EEN DEUR IN DE ARK?

Open_BijbelDe deur van de ark moet u aan de zijkant plaatsen. (Gen. 6: 16)

En de HEERE sloot de deur achter hem toe. (Gen. 7: 16)

God sprak: Ga de ark uit. (Gen. 8: 16)

 

De ark van Noach, wie kent hem niet? De illustratoren van kinderbijbels weten er wel raad mee. Rien Poortvliet heeft er zelfs een heel boek aan gewijd, want zo kon hij zijn voorliefde om dieren te tekenen helemaal uitleven. Als het over de ark van Noach gaat dan denken we al snel aan die stoet dieren die twee aan twee aan komen lopen. Een mooi beeld, maar voor nu wil ik jullie aandacht op een ander detail richten. De ark heeft een deur!

Nogal logisch zou je zeggen, welk schip heeft nu geen deur? En het was mij ook nog nooit als bijzonder opgevallen, totdat ik de toelichting van Piet van Midden (docent Hebreeuws aan de UvT) las bij Gen. 6: 16. Hij gebruikte de letterlijke betekenis van het woord ark en daardoor bleef het bij mij haken. Opeens werd die deur belangrijk en vol betekenis. De ark is niet een mooie botter of logger in het groot, zo zei hij, maar een kist. Kijk maar naar de afmetingen, het is een mooie langgerekte doos van 150 bij 25 bij 15 meter. Ook de andere arken in de Bijbel: de ark in de tabernakel en de mand van riet waar Mozes als baby mee op de Nijl drijft, zijn kisten. Daarom kunnen we rustig stellen dat de ark van Noach ook geen boot is, maar een kist.  

Uit die constatering trekt Piet van Midden dan vervolgens een conclusie en daar gaat het eigenlijk om, want daardoor wordt het verhaal van Noach een verhaal van hoop, ook voor ons. Lees maar mee:

“De HEER gaat de schepping begraven in het water van de dood. Maar het bijzondere is: in deze ark, deze doodskist zit een deur…”

Dat er een deur in zit maakt alles anders. Daarin zien we hoe God is, want Hij is het die eerst een deur in de ark laat maken (6: 16), vervolgens sluit Hij deze zelf achter Noach en zijn familie (7: 16) en als laatste roept Hij hen zelf door die deur weer naar buiten (8: 16).

De deur van de ark, staat voor de hoop op een nieuwe toekomst. Staat symbool voor de redding van Noach en de mensheid. Het is het teken dat er na het oordeel, na de zondvloed weer toekomst, nieuw leven is.

Dan gaan de gedachten automatisch naar die andere deur: Jezus, die gezegd heeft: “Ik ben de deur”. Hij is de deur in onze ark, de opening in onze doodskist. Wie in Hem gelooft zal wel sterven, want de straf op de zonde is de dood. Maar ook geldt dat degene die in de Here sterven gelukkig zijn, want in hun doodskist zit een deur. Een deur die na het oordeel weer opengaat. Voor hen zal Gods stem klinken zoals bij Noach: “Ga de ark uit en vervul de aarde”, met andere woorden: “Sta op uit de dood en leef tot in eeuwigheid!”

Amen, zo zal het zijn.

ds. G.W. van Wingerden